A következő rész a padlófűtés és a radiátorok közötti főbb különbségeket írja le részletesebben. A padlófűtés és a radiátorok elsősorban az alábbi 5 szempontban különböznek:

  1. Hőeloszlás
  2. Kényelem és levegőminőség
  3. Költséghatékonyság
  4. Esztétika
  5. Zónákra osztott fűtés

A radiátoros központi fűtést az 1930-as években találták fel, és az elmúlt közel 8 évtized során az alapelv többségében változatlan maradt. Újabban azonban a padlófűtés egyre nagyobb teret hódít, mint kényelmesebb és fejlettebb fűtési megoldás.

Alább összehasonlítjuk a két fűtőrendszert, és leírjuk, miért gondoljuk úgy, hogy a padlófűtés a lehető legjobb megoldás egy átlagos otthonban.

living room with underfloor heating 4iE thermostat

1. Hőeloszlás

A fűtőrendszer típusa jelentősen befolyásolja a hő elosztását. A padlófűtés sugárzó hőt ad, ami hangsúlyozottabb melegérzetet kelt. Azért használjuk a sugárzó hő kifejezést, mert ez a fajta fűtés általában jóval nagyobb kényelmet és kellemsebb hőérzést biztosít.

A radiátorok a konvekció elvén működnek, és a környező levegőt melegítik fel. A radiátorok által felmelegített levegő a mennyezet felé emelkedik, majd miután lehűlt, leszáll, és a radiátor ismét felmelegíti. Ez a meleg és hideg levegő folyamatos cserélődését okozza, meleg és hideg foltokat hozva létre. A levegő a radiátorok közelében mindig melegebb, mint a szoba többi részén.

alt=’kep’>

A padlófűtés egyenletesebben osztha el a hőt. Az ábra a padlófátést és a radiátorok hőelosztását hasonlítja össze. Mivel bizonyos területeket nehezebb felfűteni, a melegebb és hidegebb területek váltakozása alacsonyabb kényelmi szintet eredményez.

2. A rendszer hatékonysága és kényelme

A hőeloszlás módja befolyásolja a fűtőrendszer hatékonyságát. A sugárzó hő közvetlenül melegíti a helyiséget, és fenntartja a helyiség páratartalmát, míg a konvekciós fűtés általában csökkenti a páratartalmat, ami fülledtté teheti a helyiség levegőjét. A helyiség teljes padlófelületének melegítésével a rendszer egyenletesen osztja el a hőt, míg a hagyományos fűtés csak egy területet képes felfűteni, és hosszú időbe telik, hogy egyenletesen ossza el a hőt a helyiségek között. A hagyományos fűtés gyakran kényelmetlenül túlmelegítheti a helyiséget, és csökkentheti az oxigénszintet, akár légzési nehézségeket is okozhat.

kep

A sugárzó hővel működő fűtőrendszerek csak szükség esetén fűtenek, és csökkentik a túlmelegedést,  a lehető leghatékonyabb fűtési módszert biztosítva.

3. A túlfűtés nem hatékony, és költséges

A radiátorokat luxustermékként vezették be az 1930-as években, azonban hajlamosak voltak a túlmelegedésre, amely csökkentette a fűtőrendszerek hatékonyságát. Emiatt sokszor ablakot kellett nyitni, ami energiaveszteséget okoz.

A radiátoros fűtés melegebb és hidegebb pontokat hoz létre egy helyiségben ezért azonos hőmérséklet eléréséhez a radiátortól távolabb magasabb fokozatra kell kapcsolni a fűtést. Így a radiátorok ugyan jobban felfűtik a helyiség többi részét, azonban a közvetlen környezetükben még több hőt adnak le. Így a helyiség előbb-utóbb túlmelegszik, ezért ablakot kell nyitni, hogy a levegő felfrissüljön, ezzel azonban egyúttal a hő is távozik a szobából, energiát és pénzt pazarolva. Ez jelentős veszteségeket okoz, mivel csak 1% túlfűtés akár 8%-kal növelheti a fűtési költségeket (Forrás: Carbon Trust), ami jóvál drágább villanyszámlát eredményez.

4. A lakás dekorációja

A padlófűtés a dekorációon is sokat lendít, mivel a fűtőtestekkel szemben nem foglal külön helyet. A radiátorok gyakran nagy méretűek, és a szobán belül kell elhelyezni azokat, ami sok helyet igényel. Ez különösen a kisebb helyiségekben, például fürdőszobákban jelenthet gondot, ahol minden helyre szükség van.

kep

A padlófűtés ezzel szemben nem akadályozza a bútorok elhelyezését, a magy méretű radiátorokkal szemben.

5. Zónákra osztott fűtés – külön fűtés minden helyiségben

A fűtőrendszerek hatékonyabban helyiségekre osztva. A padlófűtő rendszereket általában helyiségenként szabályozzák, külön termosztátokkal. Így a rendszer csak akkor fűt egy helyiséget, amikor szükség van rá, csökkentve az energiafelhasználást. A hagyományo radiátorok ezzel szemben az egész lakást egyszerre fűtik, egy központi termosztát beállításai alapján. Ez túlmelegedéshez, vagy elégtelen fűtéshez vezethet a termosztát helyétől függően, és kevésbés hatékony, mint az egyes helyiségek külön fűtése.

kep

A padlófűtés mint a radiátorok riválisa?

A padlófűtés a hőveszteség mértékétől függően akár teljesen ki is válthatja a radiátorokat a lakásában.

Ha meg akarja állapítani, hogy a lakást lehetne-e csak padlófűtéssel fűteni, ki kell számolni az épület hőveszteségét. A számítás alapján megállapíthatja, hogy a padlófűtés teljesítménye megfelel-e az egyes helyiségek szükségleteinek; a maximális fűtési teljesítménynek a hatékony fűtéshez meg kell haladnia a hőveszteség értékét.

A központi fűtéssel felszerelt épületek esetében a padlófűtés javatja a levegő minőségét, mivel a radiátoros fűtés felkavarja a port és pollent a szobákban. A padlófűtés sugárzó hőt ad le, ami egyenletesen osztja el a fűtési teljesítményt a helyiségben.

A padlófűtés egy modern fűtési rendszer, amely mind meglévő, mind új épületekben felszerelhető. Tekintse meg termékkínálatunkat, és találja meg az Ön számára legmegfelelőbb terméket, vagy kérjen részletes árajánlatot rendszereinkről.

További tájékoztató cikkek::

Ingyenes Warmup árajánlat

A Warmup beltéri és kültéri elektromos fűtési rendszerek széles skáláját kínálja, amelyek kompatibilisek minden padlótípussal és projekttel.

Ingyenes árajánlatot igénylő űrlap