A padlófűtés teljesítményének ismerete rendkívül fontos a hatékony fűtés érdekében. Természetesen senki nem akar fagyoskodni, ha van padlófűtés, ezért a rendszer kiválasztása előtt fontos megállapítani a lakás hőveszteségét.

Olvasson tovább néhány szakértői tanácsért a fűtési teljesítményt befolyásoló tényezőkről. Ha bármilyen kérdése van, forduljon bizalommal ügyfélszolgálatunkhoz.

A PADLÓ TERÜLETE

A padló területe szintén befolyásolja a fűtési teljesítményt. Minél nagyobb a fűtött felület, annál nagyobb a teljesítmény. A fűtött padlófelület és a helyiség méretének aránya szintén befolyásolja a teljesítményt, mivel minél nagyobb egy szoba, annél magasabb a hőveszteség. Ha a fűtött terület sokkal kisebb, mint a padló vagy a helyiség teljes mérete (<80%), előfordulhat, hogy a padlófűtés nem fog megfelelő teljesítményt nyújtani, kivéve, ha az épület különösen jól szigetelt.

A PADLÓ HŐMÉRSÉKLETE ÉS TÍPUSA

A padló hőmérséklete közvetlenül befolyásolja a fűtési teljesítményt. Minél magasabb a padló hőmérséklete, annál több hőt ad át a helyiség levegőjének. Nem minden burkolóanyagot lehet azonban megfelelő hőmérsékletre felfűteni, ezért fontos megjegyezni, hogy bár a padló hőmérsékletének növelésével a fűtési teljesítményt is növelheti, ehhez figyelembe kell venni a padlóburkolat anyagát is.

A sűrű és kemény anyagok, például csempék és járólapok jó hővezető képességgel rendelkeznek, ami azt jelenti, hogy a fűtőszálak könnyebben adják át a hőt a padlófelületnek. A csempéket és járólapoka +29 °C-ra is fel lehet fűteni a magasabb teljesítmény érdekében. A puhább anyagok, például fa, laminált padlóburkolat, vagy linóleum, rosszabb hővezető képességgel rendelkeznek, és legfeljebb +27 °C-ra fűthetők fel tehát a fűtött felület méretétől függően alacsonyabb teljesítményt nyújtanak. Ha a padlóburkolat nem fűthető 27 °C fölé, azonban a kívánt teljesítmény nem érhető el 27 °C hőmérséklettel, gondolkodjon el a padlóburkolat cseréjén, ha a padlófűtést szeretné fő fűtőrendszernek használni.

kep

Minél magasabb a padló hőmérséklete, annál nagyobb a teljesítmény, azonban bizonyos burkolóanyagok csak adott hőfokig fűthetők. Lehetőleg mindig érdeklődjön a gyártónál.

A TERMOSZTÁT KIVÁLASZTÁSA ÉS A HŐMÉRSÉKLET BEÁLLÍTÁSA

A legtöbb modern termosztát vagy a levegő, vagy a padló hőmérséklete alapján irányítja a padlófűtést, melyet érzékelők jeleznek a rendszernek. Mivel a termosztát a felelős a fűtés be- és kikapcsolásáért, az érzékelők, illetve a termosztát pontossága jelentősen befolyásolhatják a fűtési teljesítményt. Emellett minél magasabb a célhőmérséklet, annál nagyobb fűtési teljesítményre van szükség az eléréséhez.

Ez különösen a fürdőszobák esetében fontos, ahol a célhőmérséklet viszonylag magas, például 23°C (a nappali 21 °C-os hőmérsékletéhez képest.) A nem megfelelően működő vezérlés vagy a rosszul elhelyezett érzékelők nem megfelelő fűtést eredményezhetnek, amely akár a padló károsodását is okozhatja, ezért javasoljuk, hogy megbízható, minőségi termosztátot válasszon. A 4iE Smart WiFi termosztát pontos hőmérséklet-szabályzást biztosít, és segít csökkenteni az energiafogyasztást a lakás hatékonyabb fűtésével.

kep

A pontos vezérlőrendszer rendkívül fontos a megfelelő fűtési teljesítmény eléréséhez. Az intelligens termosztátok nem csak pontos vezérlést biztosítanak, hanem segítenek spórolni a villanyszámlán is.

A TELJESÍTMÉNY NÖVELÉSE A PADLÓ SZIGETELÉSÉVEL

A fűtési teljesítmény jelentősen növelhető a padló szigetelésével, például a Warmup szigetelő lemezekkel, melyeket a fűtőrendszer alatt kell elhelyezni. A szigetelés elhelyezhető közvetlenül a fűtőszálak vagy csövek, illetve az esztrich vagy egyéb kötőanyag alá. Ha nem használ szigetelést, a hő nem csak felfelé, hanem lefelé is terjed a fűtőszálakból, és rosszabb esetben jelentős mennyiségű energiát, és ezzel pénzt és hőt pazarolhat el.

kep

A Warmup szigetelő lemezei számos különböző vastagságban kaphatók.

Ha a padlóburkolatot nem lehet lecserélni, és a fűtött felületet sem lehet növelni, a szigetelés jó módja a hőveszteség csökkentésének és a hatékonyabb fűtési teljesítmény elérésének. A falak, a tető, és a padló további szigetelése segít bent tartani a hőt, és csökkenteni a szükséges fűtési teljesítményt.

A PADLÓFŰTŐ RENDSZEREK TELJESÍTMÉNYE

A rendszer maximális teljesítményét általában W/m² értékben adják meg. Ha a padló megfelelően van szigetelve, és a lakás viszonylag modern, a padlófűtés teljesítménye általában 65-85 W/m². A felfűtési idő csökkentése érdekében a rendszer teljesítménye általában 150-200 W/m², mivel a fűtés nincs folyamatosan bekapcsolva. Ha a rendszert csak a helyiség használati idejének felében fűtik, a leadott teljesítmény a névleges teljesítmény fele. Tehát egy 150W/m² rendszer általában 65-85 W/m² óránkénti teljesítményt ad le.

FÜRDŐSZOBÁK ÉS EGYÉB, BEÉPÍTETT BÚTORZATÚ HELYISÉGEK

Bizonyos helyiségek, például a fürdőszobák nagy részét beépített bútorok, fürdőkád, toalett, mosdókagyló, stb. foglalják el. Mivel padlófűtés nem szerelhető beépített bútorok alá, ezekben a helyiségekben csak a padlófelület kis része fűthető. Ez jelentősen befolyásolhatja a fűtési teljesítményt.

kep

A fűtött padlófelület közvetlen hatással van a teljesítményre, lehetőleg minél nagyobb felületet kell fűteni.

A HELYHIÁNY MEGOLDÁSAI

Ha egy kisebb méretű helyiséget szerel fel padlófűtéssel, javasolt jó hővezető képességű burkolóanyagot választani. Ezeket a helyiségeket lehetőleg csempével vagy járólapokkal burkolja, melyek magasabb fűtési teljesítményt tesznek lehetővé, mint a puhább burkolóanyagok. A helyiség hőveszteségétől függően előfordulhat, hogy a padlófűtést ki kell egészítenie valamilyen egyéb fűtőberendezéssel. A fürdőszobákban például jó választás lehet a fűtött törölközőszárító és fali fűtőtestek, mivel ezek szintén hozzájárulnak a fűtési összteljesítményhez.

A hő áramlását nagy mértékben befolyásolja az anyag és molekulái szerkezete. Egy sűrűbb anyag, például csempe, gyorsabban vezeti a hőt, mint egy porózusabb anyag, például a fa. A hő mindkét esetben szétterjed az anyagban, amíg az el nem éri a termikus egyensúlyt (egyenletes hőmérsékletet).

EGY UTOLSÓ SZEMPONT…A HŐ TERJEDÉSÉNEK AKADÁLYOZÁSA

Végezetül nagyon fontos, hogy semmi ne akadályozza meg, hogy a padlófűtésből származó hő elérje a padló felületét. A hőszigetelő anyagok és tárgyak, például szőnyegek és bútorok (különösen babzsák fotelek!) jelentősen rontják a rendzer teljesítményét.

Ha ismeri a helyiség hőveszteségi értékeit, és szeretné tudni, hogy egy adott rendszer elegendő hőt fog-e termelni, vegye fel velünk a kapcsolatot, hogy segíthessünk megállapítani a szükséges fűtési teljesítményt.

Tekintse meg termékkínálatunkat, és találja meg a tökéletes padlófűtést bármilyen épülethez.

Ingyenes Warmup árajánlat

A Warmup beltéri és kültéri elektromos fűtési rendszerek széles skáláját kínálja, amelyek kompatibilisek minden padlótípussal és projekttel.

Ingyenes árajánlatot igénylő űrlap