Fa padlóburkolat

A legtöbb Warmup elektromos és vizes padlófűtő rendszer szerkesztett és természetes fa padlóburkolatokkal is használható.

Elektromos rendszerek fa palódburkolatokhoz

A fa padlóburkolatoknál általában fóliás padlófűtő elemeket alkalmaznak. Az egyes padlófűtés-típusokról bővebb tájékoztatásért olvassa el a vásárlói útmutatót, vagy kérjen árajánlatot.

Az elektromos fűtőszőnyegekkel felszerelt fóliás fűtőrendszerek gyorsan beszerelhetők fa- és egyéb úsztatott padlóburkolatok alá is. A fóliaréteges fűtőszálak kiváló hővezető képességgel rendelkeznek, lerövidítve a felfűtési időt, és hatékony, konzisztens hőeloszlást biztosítva.

Az elektromos fűtőszőnyegekkel felszerelt fóliás fűtőrendszerek gyorsan beszerelhetők fa- és egyéb úsztatott padlóburkolatok alá is. A fóliaréteges fűtőszálak kiváló hővezető képességgel rendelkeznek, lerövidítve a felfűtési időt, és hatékony, konzisztens hőeloszlást biztosítva.

Fa padlóburkolatok típusai

Bár számos Warmup fűtőrendszer használható fa padlóburkolatokkal, fontos megjegyezni, hogy bizonyos puha faburkolatok akadályt képezhetnek a hőátadással szemben, csapdába ejtve a hőt a parlóbukolat alatt, és akadályozva a helyiség felfűtését.

Szerkesztett fapadlók

A széles körben használt szerkesztett faburkolat a természetes fa megjelenését adja vissza, és kiválóan alkalmas padlófűtés beépítésére is.

Keményfa

A természetes keményfa padlóburkolat általában költségesebb a szerkesztett faburkolatnál, és különböző tömörségű, illetve nedvességtartalmú változatai léteznek, melyek befolyásolják a fűtőrendszer tlejesítményét

Padlódeszkák

Az általában régebbi lakások felújításánál használt természetes fa padlódeszkák alkalmasak padlófűtés beépítésére, azonban a megfelelő fűtési teljesítmény biztosításához több szigetelőanyag szükséges.

Hővezető képesség

Ha fa padlóburkolat alá épít be padlőfűtést, a hővezető képesség különösen fontos szempont. A jobb hővezető képesség biztosítása érdekében a lehető legtömörebb padlóburkolatot használja; minél vékonyabb és tömörebb a fa, annál rövidebb a felfűtési idő.

Padlóvastagság

Bár a fa burkolóelemek vastagságára nem vonatkoznak konkrét szabályok, javasoljuk, hogy a fa vastagsága ne haladja meg a 18 mm-t, mivel ez csökkentheti a fűtőrendszer teljesítményét.

Ezen felül mivel a szélesebb padlóburkoló elemek könnyebben elmozdulnak, mint a keskenyebbek, ezért javasoljuk, hogy a vastagság-szélesség arány lehetőleg legyen 7 – 11. Ennek megfelelően a legideálisabb a 10 arányú, 16 mm vastag és 160 mm széles padlóelem.

A padlóburkolatok padlófűtéshez való alkalmasságáról érdeklőjön a burkolóelemek gyártójánál.

fa padlóburkolat és fűtőfólia

A fa padlóburkolatok nedvességtartalma

A fa természetes anyag, amely magába szívja a párát; ezért a burkolóelemek nedvességtartalma a környezettől függően változik. Ha egy különösen száraz helyiségben nagy nedvességtartalmú padlóburkolatot fektetnek le, a fa kiszárad és összezsugorodik, ami réseket nyithat a padlóburkolaton. Emellett a padlóburkolat elválhat az alapzattól, és kellemetlenül recseghet.

fa padlóburkolat és fűtőfólia

Páratartalom

Ha a helyiség párartalma jelentősen meghaladja a fa burkolóelemek nedvességtartalmát, a burkolóelemek megduzzadhatnak és kitágulhatnak.

A padlóburkolat kiválasztása előtt kérje ki a gyártó tanácsát, hogy a helyiségek páratartalmának megfelelő nedvességtartalmú burkolóelemeket tudjon választani.

Padlóhőmérséklet

A fa padlóburkolatokat tilos 27 °C fölé fűteni. Ennek betartásáról a Warmup rendszerek beépített termosztátja gondoskodik.

Telepítés

Az elektromos padlófűtő rendszerek megfelelően képesített szerelő segítségével egyszerűen és gyorsan telepíthetők. A Warmup vízfűtéses rendszerek telepítéséhez vállalatunk saját szerelőinek segítségét is igénybe veheti.

Ha a fűtőrendszert fa padlóburkolat alá építik be, a helyiség széleinél tágulási hézagot kell hagyni. A hézag, melynek körülbelül 10 mm szélesnek kell lennie, egy szegélyléccel könnyen elrejthető.

Puha szigetelés

A fa padlóburkolatok alá szerelt padlófűtéshez minden esetben a Warmup szigetelő alátétek használatát javasoljuk. Az alátét növeli a fűtőrendszer hatékonyságát, megakadályozva, hogy a hő az alapzaton keresztül távozzon a helyiségből. Emellett az alátétek védelmet nyújtanak a nedvesség ellen is, meggátolva, hogy a padlóburkolat kitáguljon.

a padlófűtő rendszer beépítése

A hőátadás korlátai

Ha a rendszert fa padlóburkolattal használja, ügyeljen a megfelelő fűtési teljesítmény biztosítására. Nem javasoljuk padlófűtés használatát, ha a helyiség nem felel meg az alábbi követelményeknek. Ez csökkentheti a rendszer teljesítményét, illetv előfordulhat, hogy a fűtés nem fog megfelelően működni.

Az alábbi határértékek csak az elektromos padlófűtő rendszerekre vonatkoznak.

Hőátadási határértékek
Tog 1.5 (ha nincs másképp jelezve)
RSI  0.15m² K/W (ha nincs másképp jelezve)