A padlófűtést gyakran használják új építésű házakban, illetve a tisztább, kényelmesebb, és korszerűbb újításokra koncentráló felújításokban. Ez a blogbejegyzés felsorolja a padlófűtés előnyeit és hátrányait. Először lássuk a padlófűtés előnyeit.

Előnyök és hátrányok első pillantásra:

(+) Energiatakarékos (+) Egyszerűen használható (+) Több helyet és lehetőséget hagy (+) Minden padlóburkolattal használható (+) Biztonságos és kényelmes (+) Egyszerűen telepíthető

(-) Telepítési költségek (-) Telepítési idő (-) Padló magassága

Living room with underfloor heating blog

A padlófűtés előnyei

1. Energiatakarékos fűtés

Az elektromos padlófűtés egyenletes, hatékony fűtésti megoldást biztosít.

A hagyományos radiátorokat magas hőmérsékletre (65-75 Celsius-fok) kell felfűteni, míg a padlófűtés a padlóburkolat típusától függően akár 29 ºC vagy alacsonyabb hőmérsékleten is hatásos – így kevesebb enerigát fogyaszt, és segít spórolni a villanyszámlákon.

underfloor heating energy efficiency

A radiátorok először a közvetlen közelükben melegítik fel a levegőt, ezért a radiátorokkal fűtött szobákban sok a hideg terület; a szoba közepén hideg van, a radiátorok közepén azonban túl meleg. Emiatt sokan kinyitják a radiátorhoz legközelebbi ablakot, hogy friss levegőt engedjenek be, amivel azonban kiengedik a meleg levegőt. A sugárzó hő a padlótól kezdve fűti fel a szobát, hidegebb területek és fülledtség nélkül.

Tehát a hagyományos radiátorokkal szemben, melyek miatt egy helyiség gyakran túl hidegnek vagy túl melegnek érződhet, a padlófűtés nem okoz túlmelegedést – helyette a fali termosztát beállítása szerint fűti fel a szobát.

Ezek a fűtőrendszerek átlagosan 15% energiát takarítanak meg

2. Egyszerűen kezelhető

A padlófűtés nem igényel különösebb karbantartást, és élethossziglani garanciával rendelkezik. A Warmup vezérlő rendszerei biztosítják a rendszer lehető leghatékonyabb működését, automatikusan az intelligens WiFi termosztát segítségével, vagy egy programozható termosztáttal, amellyel a felhasználó beállíthatja a fűtést a kívánt időre, és kikapcsolhatja éjszakára.

zoned heating control

3. Több hely, nagyobb szabadság

A padlófűtés a radiátorokkal szemben az egész helyiséget szabadon hagyja. Még a legmodernebb radiátorok is helyet foglalnak, a padlófűtéssel ellentétben – ha a padlófűtés mellett dönt, tetszés szerint feldíszítheti a falakat, vagy minimalista dizájn mellett is dönthet, anélkül, hogy a radiátorokkal is számolnia kellene.

interior design without radiators

4. Minden padlóburkolathoz alkalmas

A padlófűtés lehetősé teszi, hogy teljes mértékben kihasználja a fal- és padlófelületet. Emellett a padlófűtés bármilyen padlóburkolattal használható, beleértve a laminált, fa, csempe, kő, és szőnyegpadlókat.

Floor Types compatible with underfloor heating

5. Biztonság és kényelem

Padlófűtéssel nem kell aggódnia a radiátorok éles peremei és forró felületei miatt, ha fiatalabb családtagok látogatják meg. A fűtőrendszer nincs útban, és nem forrósodik fel érezhetően.

A sugárzó hő a szoba levegőminőségét sem rontja, mivel segít frissen és oxigéndúsan tartani a légteret. A radiátorok ezzel ellentétben túlmelegítik a levegőt, és csökkentik az oxigénszintet. A mennyezet felé emelkedő levegő okozta légáramlás a szobában lévő port is folyamatosan keringeti, ami a padlófűtésnél nem probléma.

improve air quality and less dust with underfloor heating

6. Egyszerű telepítés

A padlófűtés egyszerűen telepíthető, különösen új építkezés vagy felújítás esetén. A Warmup SPM fűtőszőnyegeit például a tulajdonos maga is telepítheti, mivel az elektromos vezetékek gyárilag fel vannak szerelve, ezért a szőnyeget csak le kell fektetni. A padlófűtés a takarítást is megkönnyíti, mivel a radiátorok körül hajlamos összegyűlni a por.

A padlófűtés hátrányai

1. Telepítési költségek

A rendszer típusától függően a padlófűtés kiépítésekor négyzetméterenként 75 – 100€ költséggel kell számolni. A lakás helyétől, illetve a szakember munkadíjától függően az elektromos rendszer bekötése néhány órát vehet igénybe, és kb. 150 – 250€ összegbe kerülhet.

A munka mértékétől függően tehát egy elektromos padlófűtő rendszer telepítésének ára legalább 375€.

2. Telepítési idő

Az elektromos padlófűtő rendszereket általában valamilyen szintező anyaggal kell kiegészíteni, melynek száradási idejét szintén figyelembe kell venni a telepítéskor – ez általában egy vagy két nap.

Warmup heating mats installation

3. Padlómagasság

A padlófűtő rendszerek általában néhány centiméterrel emelik meg egy helyiség padlószintjét, a rendszer típusától függően. Ha a fűtőrendszer alá szigetelő lemezek is kerülnek a teljesítmény maximalizálása érdekében, a padlószint további 1 – 2 cm-rel emelkedhet.

Ha azonban a szoba belmagasságának csökkenése problémát jelentene, a Warmuő SPM fűtőszőnyegei ideális megoldást jelenthetnek – mivel a kábelek különösen vékonyak, ez a fűtéstípus nem emeli meg jelentősen a padló magasságát.

Összegzés: megéri a padlófűtés?

A padlófűtés egyszerűbb és energiatakarékosabb módja a lakás fűtésének. Bár a padlófűtés telepítési költségei magasabbak a hagyományos radiátoroknál, számos lehetőséget kínál a költségek csökkentésére, illetve fontos megjegyezni azt is, hogy hosszú távon jelentős megtakarításokat tesz lehetővé.

Fürdőszobák felújításánál különösen érdemes elgondolkodni a padlófűtésen. Ha a padlót valamilyen egyéb okból fel kell szedni, a telepítési költségnek ez a része megspórolható. A padlófűtés nagyobb kényelme és energiatakarékosabb működése hosszú távon egyértelmű előnyökkel jár.

 

> A Warmup padlófűtő TERMÉKEK MEGTEKINTÉSE

Ingyenes Warmup árajánlat

A Warmup beltéri és kültéri elektromos fűtési rendszerek széles skáláját kínálja, amelyek kompatibilisek minden padlótípussal és projekttel.

Ingyenes árajánlatot igénylő űrlap