A különböző padlóburkoló anyagok és a padlófűtés kiépítéséhez való alkalmasságuk elsősorban a hővezető képességükben térnek el, tehát abban, hogy milyen gyorsan és hatékonyan veszi át a fűtés hőjét a padlófelület. Padlófűtéshez általában a jó hővezető képességű anyagok jelentik a legjobb megoldást, mivel gyorsabban felmelegszenek, több hőt adnak le, és hatékonyabbá teszik a fűtést. Ez azonban nem jelenti azt, hogy rosszabb hővezető képességű anyagok nem használhatók padlófűtéshez.

Floor Types compatible with underfloor heating

A padlófűtéshez általában a csempe és járólap a legalkalmasabb padlóburkolat. Azonban szinte minden padlótípushoz kapható kompatibilis fűtőrendszer. A megfelelő padlóburkolatok közé tartoznak:

  • Csempe, járólap, és fényezett burkolólapok
  • Fa és megmunkált nyersfa padlózat
  • Laminált padló
  • Vinil padlóburkolat
  • Szőnyegpadló
  • Gumi padlóburkolat

Akár felújításról, akár új építésű lakásról van szó, ebben a cikkben leírjuk a legfontosabb tudnivalókat a különböző padlóburkolatokról.

PADLÓBURKOLATOK TÍPUSAI

A padlófűtés bármilyen padlóburkolat alá beépíthető. Az egyetlen lényeges különbség a padlóburkoló anyagok hővezető képessége.

CSEMPE, JÁRÓLAP ÉS FÉNYEZETT BURKOLÓLAPOK

A padlófűtéshez általában a csempe és járólap a legalkalmasabb padlóburkolat. A csempe és a kő jó hővezető képességű anyagok, tehát a padlófűtés gyorsabban adja át a hőt a padlófelületnek. A csempe és a kő emellett jobban tartják a hőt, ami hatékonyabbá teszi a rendszer működését. Kiváló hővezető képességüknek köszönhetően a csempe és a kő ideális választás a padlófűtéshez nagy hőveszteségű helyiségekben. Ezek az anyagok 29°C-ra, vagy akár magasabb hőmérsékletre is felfűthetők, akár 200 W/m² fűtési teljesítményt biztosítva.

A csempék vagy a járólapok vastagsága nincs különösebb hatással a fűtési teljesítményre, azonban kis mértékben növeli a felfűtési időt, ezért javasoljuk, hogy a gyorsabb és hatékonyabb működés érdekében ne használjon 20 mm-nél vastagabb járólapokat.

tile stone and polished screed flooring for underfloor heating

A csempézett és járólapos padlók jó hővezető képességüknek köszönhetően a legideálisabbak a padlófűtéshez.

Kerámai és kő csempék

  • A legjobb padlóburkoló anyagok padlófűtéshez
  • Kiváló hőátadó képesség és vékony profil
  • Könnyen tisztítható

Fényezett burkolólapok

  • Jó hővezető képesség a gyorsabb felfűtésért
  • Elektromos padlófűtéshez alkalmas

Pala és kőlapok

  • Természetes, magas hővezető képességű anyagok
  • Kopásálló burkolatok nagy forgalmú helyiségekhez

Márvány

  • Jó hővezető képességű anyag, amely azonban lassabban melegszik át

Beépítési tippek: padlófűtés csempével és kővel

  • Csempeburkolatú padló esetén megfelelő minőségű, 2 részes rugalmas ragasztóanyagot kell használni.
  • Beton alapzat esetében mindig építsen be szigetelést.

FA PADLÓZAT

A különböző típusú fa padlóburkolatok eltérő hővezető képességgel rendelkeznek, ezért a padlófűtés hatékonysága ezeknél a padlóknál változó. Minél sűrűbb és vékonyabb anyagúak a burkolólapok, annál jobban vezetik a hőt, és annál alkalmasabbak a padlófűtés beépítésére.

A padlófűtéshez a megmunkált nyersfa padlók a legalkalmasabbak, mivel ezek különösen jó hővezető képességgel rendelkeznek. Egyéb fa padlólapok is használhatók, azonban a puhább és kevésbé sűrű anyagú lapoknál ügyelni kell azok vastagságára is, hogy ne viselkedjenek szigetelésként. A fa padlólapok hőmérséklete nem haladhatja meg a 27°C-ot.

A padlófűtés hatására megváltozik a fa nedvességtartalma, ezért fontos, hogy a választott burkolólapok a padló eldeformálódása nélkül alkalmazkodjanak a hőmérséklet változásaihoz. A kemencében szárított fa lapok a legmegfelelőbbek a padlófűtéshez, azonban ne felejtsen el érdeklődni a burkolólapok gyártójánál.

wood flooring for underfloor heating

A padlófűtés különböző fa burkolólapokkal is használható, azonban ügyelni kell a lapok vastagságára, hogy azok ne viselkedjenek szigetelésként.

Megmunkált nyersfa

Ez a faburkolat a legalkalmasabb a padlófűtéshez. Jól alkalmazkodik a padló hőmérsékletének és nedvességtartalmának változásaihoz.

Tömör keményfa

Hajlamos a hőmérséklet- és nedvességtartalom változásaira, ami réseket, vagy vetemedést okozhat. Ennél a padlótípusnál különösen ügyelni kell a kompatibilitásra és a megfelelő fűtési teljesítményre – mindig érdeklődjön a gyártónál a burkolat padlófűtéshez való alkalmasságáról.

Puha faburkolatok

Alkalmas padlófűtés beépítésére, azonban ügyelni kell a burkolólapok vastagságára a megfelelő teljesítmény biztosításához.

Parketta

Tömör keményfa vagy megmunkált nyersfa változatban is kapható, legtöbb típusa alkalmas padlófűtés beépítéséhez.

Bambusz

A megmunkált nyersfához hasonló hővezető tulajdonságokkal rendelkezik, ezért kiválóan alkalmas padlófűtés beépítéséhez.

Beépítési javaslatok: padlófűtés fa padlóburkolattal

A fa természetes anyag, melyet befolyásol a környező levegő páratartalma. Ezért fontos ellenőrizni a burkolólapok nedvességtartalmát és a fűtési ciklust a padlófűtés beépítése közben.

A megmunkált nyersfa úsztatott padlós kialakítással vagy rögzített / illesztett padlóval közvetlenül a fűtőrendszerre helyezhető. A 20 mm-nél vékonyabb burkolólapokat megfelelő rögzítéssel kell ellátni a szerkezeti stabilitás biztosításához. Esztrich alapzat esetében alacsony alátétek használata javasolt.

LAMINÁLT PADLÓ

Ezek a szintetikus, fa hatású padlóburkolatok ellenállnak a szennyeződéseknek és karcolásoknak. Ez a burkolattípus könnyen lefektethető és költséghatékony. A legtöbb laminált padlóburkolat alkalmas padlófűtés beépítésére, azonban javasoljuk, hogy a rendszer telepítése előtt kérje ki a gyártó véleményét.

VINIL PADLÓBURKOLAT

A vinil padlóburkolat alkalmas padlófűtés kiépítésére. A vinil gyorsan melegszik fel és hűl le. A vinil burkolólapokat általában nem szabad 27 °C fölé fűteni, ami korlátozza a fűtési teljesítményt, ezért ez a padlótípus nem javasolt magas hőveszteségű helyiségekben.

GUMI PADLÓBURKOLAT

A gumi padlóburkolat szintén alkalmas padlófűtés kiépítésére. A keménygumi padlóburkolatok általában jó hővezető képességgel rendelkeznek, és magas fűtési teljesítményt biztosítanak. Mindig kérje ki a gyártó véleményét, és győződjön meg róla, hogy a padlótípus alkalmas a padlófűtéshez.

SZŐNYEGPADLÓ

Padlófűtés szőnyegpadló alá is beépíthető, feltéve, hogy a szőnyeg vagy az alátét anyaga nem viselkedik hőszigetelőként. Az anyagok teljes vastagsága, beleértve az alátéteket és burkoló rétegeket, nem haladhatja meg a 2,5 tog értéket, ellenkező esetben a rendszer nem nyújt megfelelő fűtési teljesítményt.

carpet flooring for underfloor heating
A laminált padlóburkolatok és szőnyegpadlók alkalmasak padlófűtés beépítésére, azonban a megfelelő fűtési teljesítmény érdekében ellenőrizni kell, hogy az anyagok teljes vastagsága nem haladja meg a 2,5 tog értéket.

A KÜLÖNBÖZŐ PADLÓBURKOLATOK FELFŰTÉSI IDEJE

A padlóburkoló anyagok eltérő hőtároló tömege és hővezető képességei befolyásolják a rendszer felfűtési idejét. Minél alacsonyabb a hőtároló tömeg, és minél magasabb a hővezető képesség, annál gyorsabban melegszik át a padló felülete. Az alacsony hőtároló tömegű anyagok ugyanakkor gyorsabban le is hűlnek. A rendszer felfűtési ideje csökkenthető szigetelő lemezek beépítésével, melyek a padlófelület felé terelik a hőt.

comparative heat-up times graph of different flooring materials for underfloor heating

A PADLÓBURKOLAT HATÁSA A FŰTÉSI TELJESÍTMÉNYRE

A padlóburkolat befolyásolja a rendszer maximális fűtési teljesítményét, mivel bizonyos burkolóanyagok csak egy adott hőmérsékletig fűthetők. A rendszer fűtési teljesítménye a padlófelület és a helyiség méretétől, valamint a padló hőmérsékletétől függ. A fűtési teljesítmény ezzel a három tényezővel együtt változik. Mivel a helyiségek méretén általában nem lehet változtatni, általában a padlóburkolat cseréje a legyegyszerűbb megoldás.

Fontos, hogy a fűtési teljesítmény nagyobb legyen a helyiség hőveszteségénél. Mint az alábbi grafikonon is látható, mindössze két fokos eltérés a padló hőmérsékletében jelentősen befolyásolhatja a fűtési teljesítményt. Ha tehát a választott burkolóanyag csak 27°C-ra fűthető fel, ez azonban nem biztosít megfelelő teljesítményt, érdemes lehet kicserélni a padlóburkolatot egy 29°C-ra felfűthető anyagra. Emellett a padlófűtés egyéb fűtőberendezésekkel is kiegészíthető.

heat output and floor temperature chart for underfloor heating

A padló hőmérséklete közvetlenül befolyásolja a maximális fűtési teljesítményt. Az alábbi grafikon a maximális fűtési teljesítményt mutatja, ha a kívánt hőmérséklet 21°C, a fűtött helyiség alapterülete pedig 10m².

Ha padlófűtést tervez, tekintse meg termékskálánkat, és válassza ki a burkolóanyagnak legmegfelelőbb rendszert, majd kérjen ingyenes árajánlatot.

Ingyenes Warmup árajánlat

A Warmup beltéri és kültéri elektromos fűtési rendszerek széles skáláját kínálja, amelyek kompatibilisek minden padlótípussal és projekttel.

Ingyenes árajánlatot igénylő űrlap