Ha egész télen fűti a lakást, a számlák igen magasra szökhetnek. Sajnos azonban fűteni muszáj. Ez sokunknak jelentős kiadásokat jelenthet, ezért a legtöbben egy termosztát segítségével szabályozzák otthonuk fűtőrendszerét. Kutatásaink szerint azonban sokan hibásan használják a termosztátokat. Ebben a cikkben leírjuk a leggyakoribb hibákat, és azt is, hogyan kerülheti el őket, és spórolhat a fűtésszámlán, anélkül, hogy fel kellene áldoznia a kényelmét.

Thermostats Mistakes Blog

1. A HŐMÉRSÉKLET HIBÁS BEÁLLÍTÁSA

A saját kényelme érdekében fontos, hogy megfelelően állítsa be a hőmérsékletet. Manapság azonban sokan túlfűtik a lakást, ami nem csak az energiát pazarolja, hanem a nyugodt alvást is zavarja, a fülledt levegő pedig fejfájást okozhat. Bár a kényelmes hőfok mindenkinek más és más, a nappali javasolt hőmérséklete 21-22 ºC, míg a hálószobáké 18-20 °C. Semmilyen helyiséget nem javasolt 24°C fölé fűteni.

A hagyományos központi fűtőrendszereknél a hőmérsékletet nem lehet helyiségenként szabályozni, valamint ezek a rendszerek gyakran csak egy, folyosón elhelyezett termosztáttal rendelkeznek, ami megnehezíti a fűtés megfelelő beállítását. Egy egyszerű jó tanács azonban segíthet: kapcsolja be a fűtést, és állítsa át a radiátor szabályozó szelepét a nappaliban. Minden egyéb helyiség radiátorait állítsa egy fokozattal alacsonyabbra. Ha például a nappalit 4-es fokozaton érzi kényelmesnek, a hálószobai radiátor állítsa 3-as vagy alacsonyabb fokozatra. A termosztátot állítsa 20°C-ra – mivel a folyosó melegszik fel a legkésőbb, ezzel kényelmes hőfokon tarthatja a szobákat, anélkül, hogy túlfűtené a lakást. Ha egy helyiségben éppen senki nem tartózkodik, csukja be az ajtaját, a radiátort pedig állítsa a legalacsonyabb fokozatra.

2. A TERMOSZTÁT FELTEKERÉSE A GYORSABB FŰTÉSHEZ

Amikor egy hideg téli napon hazaér, ésszerűnek tűnhet feltekerni a termosztátot. Ezzel azonban nem fűti fel hamarabb a lakást. Ennek oka egyszerű: a termosztát nem képes szabályozni a felfűtési időt, csak a kívánt hőmérsékletet. Egy egyszerű termosztátot inkább hőmérsékletkorlátozó berendezésnek tekinthetünk. A készülék csak addig hagyja működni a fűtést, amíg a helyiség el nem éri a kívánt hőmérsékletet. Ekkor a fűtés kikapcsol, amíg a helyiség újra ki nem hűl. Ha túl magasra veszi a hőfokot, a lakás túlmelegszik, a helyiségek kellemetlenül fülledtté válnak, ráadásul energiát is pazarol.

3. A FŰTÉS FOLYAMATOS MŰKÖDTETÉSE

Ha nincs otthon, általában érdemes kikapcsolni a fűtést. Ez azért fontos, mert a hőveszteség mértéke a lakás és a kinti hőmérséklet közötti különbségtől is függ. Minél hidegebb van kint, és minél melegebb van bent, annál több hőt veszít a lakás. Minél alacsonyabb a hőveszteség, annál kevesebb energiára van szükség a kényelmes hőmérséklet fenntartásához. Ezért jobb, ha leveszi a fűtést, amikor elmegy otthonról.

Ha pénzt takaríthatnak meg a fűtés kikapcsolásával, miért nem tartják be sokan mégsem ezt az egyszerű szabályt? Erre általában az a magyarázat, hogy a hideg lakásba hazaérve a legtöbben feltekerik a fűtést, túlmelegítve a lakást, így pedig a fűtés kikapcsolásával megtakarított pénzt azonnal el is pazarolják. Ezért lehet hasznos egy programozható termosztát, amely a felhasználó távollétében hatékonyan szabályozza a hőmérsékletet.

Sajnos azonban a dolog bonyolultabbá válik, ha a felhasználó napirendje nem a tervek szerint alakul, vagy ha a fűtőrendszer lassan melegszik be, például radiátorok vagy vízcsöves padlófűtés esetén. Egy intelligens termosztát ilyen helyzetekben jelentős összegeket takaríthat meg. A legjobb intelligens termosztátok megjegyzik, mennyi időbe telik felfűteni a lakást (ez az idő lakásonként változó), és a lakástulajdonos tartózkodási helye szerint szabályozza a fűtést. Így a rendszer mindig a megfelelő időben kapcsol be, a lehető leghatékonyabb működést biztosítva a kényelem feláldozása nélkül.

4. A FŰTÉS KIKAPCSOLÁSA A TERMOSZTÁT LETEKERÉSE HELYETT

Sokan teljesen kikapcsolják a fűtést, mikor elmennek otthonról. Ettől azonban a lakás falai nyirkossá válhatnak, és penészesedni kezdhetnek. Szerencsére a legtöbb lakás megfelelően szigetelt, ezért nem hűl ki túlságosan egy napon belül. Így nem valószínű, hogy egy lakás eléggé kihűljön a károsodáshoz, ha a fűtést egy teljes napra kikapcsolják. A takarék üzemmód azonban nem azt jelenti, hogy a fűtés folyamatosan működik, amíg senki nincs otthon. Ha a takarék hőmérséklet megfelelően van beállítva, a fűtés kikapcsolva marad, amíg valaki haza nem ér, azonban a lakás nem fog túlságosan kihűlni, ha a vártnál tovább marad távol otthonról.

A lakásnak legmegfelelőbb takarék hőmérséklet beállítása némi kísérletezést igényelhet, de a 16 ºC általában jó kiindulási alap. Egy átlagos lakást 16 ºC-ról 21 ºC-ra fűteni körülbelül 1 óráig tart, a programo ennek megfelelően állítsa be. Az intelligens termosztátok automatikusan kiszámítják a legmegfelelőbb hőmérsékletet, amikor a tulajdonos nincs otthon, és még a hazaérkezése előtt bekapcsolják a fűtést.

5. A TERMOSZTÁT FELTEKERÉSE FELÖLTÖZÉS HELYETT

Egy plusz réteg ruha, például pulóver viselése akár 3 ºC-kal is növelheti a hőérzetet. Emellett számos hivatalos kutatás igazolta, hogy mindössze 1 ºC-kal lejjebb véve a fűtést a villanyszámla akár 10%-át megspórolhatjuk. Ha tehát felvesz egy pulóvert, nyugodtan lejjebb tekerheti a termosztátot, amivel spórolhat a fűtésszámlán. Ezért legközelebb ha fázik, próbáljon meg felvenni még egy réteg ruhát, mielőtt feljebb tekeri a fűtést.

Warmup árajánlat

A Warmup beltéri és kültéri elektromos fűtési rendszerek széles skáláját kínálja, amelyek kompatibilisek minden padlótípussal és projekttel.

Kérjen árajánlatot